Kanadai Üzleti Fórum

2023.01.19-én került megrendezésre a Kanadai Nagykövetség, az SZTE Mérnöki Kar és az ArchEnerg Klaszter által szervezett “Doing Business with Canada, the engineer information seminar” üzleti szeminárium. A találkozón a fenntarthatóságról, a jövő kihívásairól és a benne rejlő lehetőségekről egyeztetettek. Februártól induló egyedülálló térségi energetikai szakmérnök szakirányú továbbképzésről is szó esett a szakmai szemináriumon.

Az esemény megnyitójaként Dr. Bíró István Dékán Úr köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a mérnöki képzésben rejlő lehetőségeket.  Az ArchEnerg Klaszter és az IKOSZ nevében Lakatosné Dr. Nemes Sarolta társelnök üdvözölte e jelenlevőket. A Szegedi Tudományegyetem 2013 óta a klaszter tagja. A tíz évre visszanyúló együttműködés során több hasonló programot is szervezett a két fél. A program a gondolatébresztés, a lakossági szemléletformálás mellett, a kapcsolatépítést, a megújuló energiákkal és az energiahatékonysággal kapcsolatban felmerülő kérdések első kézből történő tisztázásának adott teret.

Lakatosné Dr. Nemes Sarolta
Lakatosné Dr. Nemes Sarolta köszöntője
Dr. Bíró István Dékán Úr
Dr. Bíró István Dékán Úr előadása

 

 

 

 

 

 

 

A szeminárium fő vendége, Francis Uy kanadai kereskedelmi attasé volt, aki előadásában bemutatta Kanada budapesti Nagykövetségének szervezeti felépítését és tevékenységét, ugyanakkor kitért a Magyarország-Kanada közötti kereskedelmi kapcsolatokra, üzleti lehetőségekre is. Francis Uy Magyarország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina kereskedelmi viszonyairól és lehetőségeiről is beszámolt.

Francis Uy
Francis Uy kanadai kereskedelmi attasé előadása
Francis Uy
Francis Uy kanadai kereskedelmi attasé

 

 

 

 

 

 

 

A Kanadai Nagykövetségtől Kovács-Mátyus Zsuzsanna, tanácsos asszony előadásában az „okos város” projektjeit vázolta a jelenlevőknek. Kanadában már számos jó példa fordul elő, ennek köszönhetően nagy versenyképeséggel bíró cégek is léteznek a kivitelezéshez.

Kovács-Mátyus Zsuzsanna
Kovács-Mátyus Zsuzsanna, tanácsos asszony előadása

Az MFOI (Magyar Fejlesztésösztönző Iroda) tanácsadója Dr. Matuz János a közvetlen EU támogatásokat célzó pályázatokról tájékoztatta a résztvevőket.

Dr. Matuz János
Dr. Matuz János előadása

Az ArchEnerg Klaszter alelnöke, Szügyi György előadásában elsősorban a ma energia-válságának kihívásairól beszélt, illetve bemutatta, hogy az ArchEnerg Klaszter és az SZTE Mérnöki Kar kooperációja milyen megoldásokat kínál ebben a helyzetben. A megoldások között első volt az Energotest Kft. Európában is különleges energiahatékonysági rendszere, mely a legkorszerűbb energia-csatolási és informatikai megoldásokat testesíti meg. Az ArchEnerg Klaszter és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara az idei év februárjától már elérhető szakkal, a térségi energetikai szakmérnök képzéssel szeretnének hozzájárulni a jövő szakembereinek energiahatékonysági és környezetbarát attitűdjéhez.

Szügyi György
Szügyi György előadása

A szakirányú továbbképzés a maga nemében egyedülálló Európában. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három féléves oktatási programcsomagja a műszaki, agrár vagy természettudományi területen alap-, vagy mesterképzésben diplomát szerzett szakemberek számára nyitott. A képzést a learning by doing szemlélettel tervezték meg, vagyis amint a hallgató elsajátítja a komplex energetikai módszertan alkalmazásának kompetenciáját, ezután azt alkalmazni is képes lesz a gyakorlati területeken. A továbbképzés birtokában képessé válik energetikai helyzetek elemzésére, leírására és kiegyensúlyozott fejlesztési lehetőségek megtervezésére. Képes komplex, műszaki, gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi szempontból a vonatkozó energetikai menedzsment és fejlesztés stratégiájának összeállítására, valamint a részterületeire vonatkozó cselekvési tervek, projektek kialakítására és vezetésére.

Személyi László, a Future-Now Kft.-től bemutatta, hogy egy nemzetközi munkacsapat hogyan tud hatékonyan működni, azaz milyen digitális platformokra van ehhez szükség.

Személyi László
Személyi László előadása
Az előadásokat a „networking” követte, mely során számos üzleti kapcsolat kilakítása indult meg a helyszínen.